Kruvazi̇yer Li̇man İşletmeci̇li̇ği̇ni̇n Türk Li̇deri̇: Global Li̇man

Gelir düzeyi yüksek kitlelerin gözde turizm seçeneği olan kruvaziyer turizmi, her türlü hizmet donanımına sahip büyük gemilerle turistleri taşıma veya ulaştırma değil, ağırlama amaçlı olarak yapılan deniz yolculuğu olarak biliniyor. Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği’ne göre bir geminin kruvaziyer sayılabilmesi için derin su-larda en az iki gün kalması ve en az 100 yolcu kapasiteli olması gerekiyor. Bu tanıma göre yük taşıyan gemilerle kısa mesafeli tur yapan feribot ve tekneler kapsam dışında kalıyor.  

TÜRSAB’ın Kruvaziyer Turizmi Raporu’na göre dünyada kruvaziyer turizminin %84 gibi çok büyük bir bölümü ABD’li turistlerce gerçekleştiriliyor. Bir kruvaziyer gemi yolculuğu ortalama 7 gün sürerken kruvaziyer turistlerinin en çok tercih ettiği rota %37,3 ile Karayipler ve Bahamalar. Ardından, %19,9 ile Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz bölgesi geliyor. Üçüncü sırada ise %9,8’le Akdeniz hariç Avrupa rotası bulunuyor. Yapılan araştırmalar kruvaziyer gemi yolcularının yaş orta-lamasının 50, yıllık ortalama gelirinin 100-110 bin dolar düzeyinde olduğunu ortaya koyuyor.

Kruvaziyer gemi işletmeciliğinde dünyanın en büyük üç şirketi olan Carnival, Royal Caribbean Cruises ve Norwegian Cruise dünya genelinde yolcuların %79,4’üne, gelirin ise %71,8’ine sahip. Denizlerin Özgürlüğü adlı gemi dünyanın en büyük kru-vaziyer gemisi unvanını taşıyor. 4750 yolcu kapasitesi olan gemide sörf havuzundan, buz pateni pistine ve dağcıların tırmanması için kayalardan oluşturulmuş yapay bir yamaca dek bir gemide bulunması hayal bile edilemeyen spor alanları bulunuyor. 

Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ise bir Türk şirketi. Adı Global Liman İşletmeleri.

Yazının yer aldığı sayımız: 8

Yazının toplam sayfa sayısı: 5

Yazıda kullanılan fotoğraf ve harita sayısı: 6