Alman Otomoti̇v Sektörünün Korkulu Rüyası: Sürücüsüz Otomobi̇ller

2019 yılında Almanya’da üretilen otomobil sayısının bir önceki yıla göre %9 düşüşle 4,7 milyona, otomobil ihracatının ise %13 azalışla 3,5 milyona gerilemesi Alman otomotiv sektörünün keyfini kaçırdı. 4,5 milyonluk otomobil üretimi Almanya’da 1997 yılından bu yana son 23 yılda gerçekleşen en düşük üretim düzeyi. Sektörün 2020 için de durumu parlak gözükmüyor. Üretilen otomobil sayısının yıl sonunda 4,5 milyonda kalacağı öngörülüyor. Almanya’da Duisburg-Essen Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve Otomotiv Araştırmaları Merkezi’nin kurucu yöneticisi olan Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer’e göre otomobil üretimindeki düşüş Almanya’nın küresel otomobil endüstrisindeki önemini yitirmesini sürdürdüğü anlamına geliyor: “1998 yılında dünyada satılan otomobillerin yaklaşık %12’si Almanya’da üretiliyordu. 2019’da bu oran %6’nın altına düştü!”

Almanya Ekonomik Kalkınma Ajansı GTAI’nın (Germany Trade & Invest) verilerine göre 2018 yılında Alman otomotiv endüstrisi toplam 426,2 milyar Euro’luk satış geliriyle ülkenin en büyük sanayi sektörü olma unvanını korudu. Bu tutar Almanya’nın toplam sanayi gelirinin yaklaşık %20’sine karşılık geliyor. Aynı yıl Alman otomotiv sektörünce üretilen 5,1 milyon otomobil Almanya’yı %30 gibi yüksek bir payla Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi kıldı.

Almanya’da son yılların parlayan yıldızı olan elektrikli araç üretiminde işler yolunda giderken, sürücüsüz araçlar cephesinde Alman otomobilleri ABD’li rakiplerine kıyasla açık ara geri kalmış durumda. İstatistiklere göre 2019 yılı başı itibariyle Google’ın ürettiği Waymo’nun 111, General Motors’un ise 162 adet test sürüşü yapan sürücüsüz aracı var. Buna karşın Alman otomobil devi BMW’nin sadece 5, bir başka Alman devi Mercedes-Benz’in ise yalnızca 4 sürücüsüz otomobili sürüş denemesi yapıyor. Waymo’nun gözetmen sürücüleri otomobil hata yaptığında müdahale edip bugüne dek her 17.846 km’de bir defa otomobilin kullanımını devralmışken, şimdiye kadar sadece 66 km yol kat eden BMW’nin araçları sürücülerin müdahalesi olmadan en fazla 7 km yol alabildi! Sadece 2 km yol aldıktan sonra sürücünün müdahalesine gereksinim duyan Mercedes’in araçlarının durumu ise bundan çok daha kötü! Kısacası, Waymo’nun sürücüsüz araç teknolojisinde yaptığı atılım BMW ve Mercedes’le kıyas götürmez derecede ileride.

Yazının yer aldığı sayımız: 14

Yazının toplam sayfa sayısı: 5

Yazıda kullanılan kaynak sayısı: 14 (12’si yabancı kaynak)

Yazıda kullanılan fotoğraf sayısı: 5