Türkiye, yakın zamanda en büyük şirketlerinin seri konkordato ve iflaslarına tanık olabilir! Şirketlerin döviz kredileri ve döviz açıkları patladı!

İktidarın uyguladığı yüksek faiz politikası krediye ihtiyaç duyan şirketlerin TL yerine büyük bir hızla dövizle borçlanmasına yol açıyor. Yılın ilk 9 ayında şirketlerin yurt içinden sağladıkları döviz kredileri %31,7 artışla 145,3 milyar $’a (güncel kurla 5 trilyon TL), bankaların sağladığı döviz kredileri ise %32,8 artışla 139,5 milyar $’a (4,9 trilyon TL) yükseldi.

İktidarın uyguladığı yüksek faiz politikası Türkiye’de işsizliği, vatandaşın ve şirketlerin kredi borçlarını, Hazine’nin faiz ödemelerini büyük bir hızla artırırken ve kamu-özel sektör yatırımlarını yine büyük bir hızla azaltırken, ekonomistlerin önemli bir bölümü tüm bu iktisadi göstergeleri görmezden gelerek koro hâlinde Merkez Bankası’nın politika faizinin düşmemesi veya çok az düşmesi yönünde telkinlerini sürdürüyor.

Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır’ın “Reel sektör 2025’e yüksek kur riskiyle giriyor” başlıklı yazısı ise uygulanmakta olan yüksek faiz politikasının bir başka sakıncalı yanını ortaya koyuyor. Bakır’ın yazısına göre reel sektör (banka ve finans dışı üretim sektörü) yılbaşından bu yana döviz kurlarının düşük artışı nedeniyle yılın ilk 9 ayında döviz varlıklarını 15,9 milyar $ (553,3 milyar TL) azaltırken, döviz yükümlülüklerini 37,2 milyar $ (1,3 trilyon TL) artırdı. Böylece yılın ilk 9 ayında reel sektörün döviz açığı (döviz varlıkları – döviz yükümlülükleri) %64,1’lik oldukça yüksek bir artışla 135,8 milyar $’a (4,7 trilyon TL) yükseldi.

Gazeteci Naki Bakır, Merkez Bankası’nın beklenen faiz indirim sürecinde dövize talepte artış olasılığının bulunduğunu ve bu durumda döviz kurlarının yükseleceğini belirtiyor. Böylece yüksek döviz açığı veren reel sektörün ciddi bir kur riskiyle karşı karşıya geleceğinin altını çiziyor. Bakır, yazısının sonunda döviz açığı fazla olan şirketlerin kredi bulmasının zorlaştığına, borçlanma maliyetinin arttığına ve mâli yapılarının sarsıldığına dikkat çekiyor.