Türkiye genelinde yaklaşık 28 bin aile hekimi bu hafta boyunca iş bıraktı! Peki, binlerce aile hekimi neden iş bıraktı ve ne istiyor?

1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi talebiyle Kasım ayının ilk haftasında Türkiye genelinde üç günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiren aile hekimleri bu defa Aralık ayının ilk haftasında başlattıkları 5 günlük iş bırakma eylemlerini sürdürüyor. 2 Aralık Pazartesi günü başlayan eylemler, 6 Aralık Cuma günü sona erecek. Peki, aile hekimleri neden iş bırakıyor ve ne istiyor?

Türk Tabipleri Birliği ve toplam 15 aile hekimi, hemşire ve sağlık çalışanı sendikası, derneği ve federasyonunun altına imza attığı “Eziyet Yönetmelikleri değil, Sağlığa Bakan istiyoruz!” başlıklı bildiride Ekim ayında çıkarılan Aile Hekimliği yönetmeliğinin halkın sağlığını, doktorların ve sağlık emekçilerinin özlük haklarını ve çalışma koşullarını kötüleştirdiği vurgulanıyor. Bildiride ayrıca Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılacak değişiklikle aile hekimliklerinde sunulan sağlık hizmetlerinin piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edileceği ve aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporların ücretli hale getirileceği belirtiliyor.

Yasa teklifi mecliste kabul edilirse hastaların hastanelere ödeyeceği katılım payı artacak ve vatandaşın cebinden sağlık hizmeti alabilmek için daha fazla para çıkacak. Hasta aile hekimlerinden sevk alırsa hastanelere daha az katkı payı ödeyebilecek ancak bu defa da çıkarılan yönetmeliğe göre hastanelere yaptığı sevk nedeniyle aile hekimlerinin geliri kesilecek. Yani hastaneye sevkini isteyen hasta ile aile hekimleri karşı karşıya gelecek.

Aile hekimleri, görüş ve önerileri yok sayılarak çıkarılan yönetmeliğin iptaliyle birlikte aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdama da son verilmesini talep ediyor. Baktıkları hasta sayısına ve performansa dayalı olmayan, tek kalemde kendilerine ödenecek ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde maaş talepleri de bulunuyor. Talepleri gerçekleşmezse iş bırakma eylemlerini sürdüreceklerini de vurguluyorlar.

Türk Tabipleri Birliği ve 15 meslek örgütünün yayımladığı bir diğer bildiride ise çıkarılan yönetmelikle aile hekimlerinin tedavi bağımsızlığına müdahale edilerek uygun gördükleri ilaçları reçete etmesinin engellendiği belirtiliyor. Yönetmeliğin aile sağlığı merkezlerinin sayısının ve donanımlarının artırılarak güçlendirilmesi için bir düzenleme getirmediğine de dikkat çekiyor.

Başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere 15 meslek örgütünün bildirisi Sağlık Bakanlığı’na sağlık sistemiyle ilgili birbirinden önemli soruları da yöneltiyor: “Madem halkın sağlığını ve sağlık emekçilerinin iyiliğini düşünüyorsunuz, bu kadar kanun teklifi ve yönetmelikler içinde neden yeni doğan bebeklerin ticari çeteler elinde ölmesini engelleyecek düzenlemeler, örneğin SGK’nın özel hastanelerden hizmet almasını durduran düzenlemeler yapmıyorsunuz? Neden deprem bölgesinde gebelerin, küçük çocukların kötü beslenmeden kaynaklanan gelişme geriliğini önleyecek düzenlemeler yapmıyorsunuz? Neden 21. yüzyılda boğmacadan bebeklerin öldüğü ülkemizde aşılamayı geliştirecek düzenlemeler yapmıyorsunuz? Neden sağlıkta şiddeti önleyecek düzenlemeler yapmıyorsunuz”

Ekonomik Güç Dergisi Haber Merkezi