Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Merkez Bankası’nın net döviz rezervini oldukça iyi bir düzeye getirdik” diyor. Peki, bu ne kadar doğru?

Sabancı Üniversitesi’nin düzenlediği bir konferansta konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl Merkez Bankası’nın döviz rezervinin bir endişe konusu olduğunu ancak şu anda bir endişe konusu olmaktan çıktığını belirtti. Peki, gerçekten de Merkez Bankası döviz rezervi sorununu çözdü mü?

Şimşek, Sabancı Üniversitesi, Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin İstanbul’da düzenlediği konferansta Merkez Bankası’nın net döviz rezervinin 50 milyar $’ın üzerine geldiğini belirterek, “Bu oldukça iyi bir seviye. Dolayısıyla Türkiye rezerv konusunu endişe olmaktan çıkardı. Tabii ki doğru politikaları devam ettirirsek bu rezerv kalır ve doğru politikaları devam ettireceğiz. Rezerv yeterliliğini uluslararası standartlara göre Aralık ayı itibariyle yakalamış durumdayız.” ifadelerini kullandı.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e göre Merkez Bankası’nın 50 milyar $’lık net döviz rezervi oldukça iyi bir düzeye işaret ederken, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İşletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Esen, söz konusu düzeyi oldukça yetersiz buluyor. Esen, Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin ekonomi alanındaki yazılarına yer veren “İktisat ve Toplum” dergisinin Aralık sayısında yayımlanan “Hoşçakal istikrar, merhaba kronik enflasyon” başlıklı yazısında geleneksel rezerv yeterlilik ölçütleri kullanıldığında Merkez Bankası’nın olması gereken swap hariç net döviz rezervinin 150 milyar $ olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Oğuz Esen, “Daha muhafazakâr varsayımlarla ise Merkez Bankası’nın olması gereken net döviz rezervi, Türkiye’nin üç aylık ithalatı (75 milyar $), Türkiye’nin (özel sektör + kamu + MB) kısa vadeli dış borçlarının %50’si (90 milyar $) ve M2 para arzının (Dolaşımdaki para + vadesiz mevduat + vadeli mevduat) %20’si (110 milyar $) gibi ölçütler gözetildiğinde 75-100 milyar $ arasındadır.” saptamasında bulundu.

 

Ekonomik Güç Dergisi Haber Merkezi