“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışan giderleri, alan bazlı tarımsal destekler ile hayvancılık desteklerinin toplamından fazla!”

Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, merkezi yönetim bütçe ödeneklerinin sadece %2,5’inin tarıma ve ormana ayrıldığını, ayrılan ödeneğin çok yetersiz olduğunu ve bu ödenekle Türkiye’nin gıda enflasyonuna çözüm aramanın beyhude olduğunu belirtti.

Saygılıoğlu, Nasıl Bir Ekonomi gazetesinde yayımlanan “10 ayın tarım ve orman bütçe sonuçları hizmet mi, hezimet mi? başlıklı yazısında paylaştığı tabloda yılın ilk 10 ayında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği toplam 73,2 milyar TL’lik desteğin kalemlerini ve tutarlarını okurlarına sundu. Tabloya göre yılın ilk 10 ayında bakanlığın en çok destek ödemesi yaptığı kalem fark ödemesi niteliğindeki ödemeler (22,6 milyar TL) olurken, onu sırasıyla alan bazlı tarım destek ödemeleri (21 milyar TL), hayvancılık destek ödemeleri (13,6 milyar TL), tarım sigortası destek ödemeleri (11,2 milyar TL) ve diğer destek ödemeleri (4,8 milyar TL) izledi.

Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, tarımsal desteklerin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesi içindeki payının ise sadece %42 olduğunu belirterek, “Yetersiz olan bakanlık bütçesi içerisinde tarımın can damarı destekler için yılın ilk 10 ayında ayrıca frene basılmış durumda. Örneğin, bakanlığın çalışan giderleri, alan bazlı tarımsal destekler ile hayvancılık desteklerinin toplamından daha fazla.” dedi.

Nevzat Saygılıoğlu, yazısının sonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe ödenekleri ve 10 aylık bütçe verilerinin, ekonomi yönetiminin gıda enflasyonuyla mücadelede samimi olmadığını ve bu durumun izlerinin gelecek yıla yansımasını gördüğünü vurguladı. Saygılıoğlu, bütçe ve maliye politikası araçları kullanılarak enflasyonla mücadele edilmediğinin altını çizdi.