“Altın ithalatına kota getirildi, 10-15 şirket altın ithalatından hayal edemeyecekleri kadar para kazandı!”

Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Mustafa Kamar, bu yıl altın takı üreticilerinin işlediği altın miktarının geçen yıla göre yaklaşık %30 azalarak 120 tona düştüğünü, küçük işletmelerin üretimlerinin %50’ye dek gerilediğini, 100-200 firma dışında kalan yaklaşık 5-6 bin üretici KOBİ’nin sıkıntı yaşadığını belirtti.

Nasıl Bir Ekonomi gazetesi muhabiri Yener Karadeniz’in “Altın ihracatçısı günah keçisi” başlıklı haberine göre Mustafa Kamar, altın ithalatına getirilen kota uygulamasına yol açan cari açığın nedeni mücevher sektörü olmamasına rağmen bedeli sektörün ödediğini ifade etti.

Kamar, 2022 yılında Türkiye’nin dünya mücevher ihracatı içindeki payının %10’a çıktığını ve dünyanın en büyük altın takı üreticisi İtalya’yı bile ihracatta geçtiğini vurguladı. Ancak 2022 ve 2023 yıllarında özellikle enflasyonun hızlı artışı nedeniyle Türkiye’nin altın ithalatının arttığını belirten Mustafa Kamar, “2022 yılında Türkiye’nin 19 milyar $’lık altın ithalatının 8 milyar $’lık bölümünü, 2023’te ise 29 milyar $’lık altın ithalatının 10 milyar $’lık bölümünü Merkez Bankası yaptı. Cari açık ihracatçılardan dolayı arttı deniyor ama Merkez Bankası da yüklü alım yapıyor. Bu yıl Altın Borsası’ndan geçen altın ithalatı miktarı 90 ton ama TÜİK’e göre 160 ton. Yani Merkez Bankası da 70 ton altın almış. Türkiye, altın rezervini artırıyor ancak günah keçisi olarak ihracatçı gösteriliyor.” ifadelerini kullandı.

Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Mustafa Kamar, altın ithalatına getirilen kota uygulaması nedeniyle sektörün işlediği altın miktarı son bir yılda yaklaşık %30 daralırken ve altın ithalatı yapan 10-15 şirkete servet transferi yapılırken, altın kaçakçılığının da kârlı bir iş hâline geldiğine dikkat çekti. Kamar, “Bugün Bulgaristan’dan bir kg altını 85 bin dolara alıp, Kapalıçarşı’da 89 bin dolara sattığınızda 4 bin dolar (güncel kurla 138 bin TL) kâr ediyorsunuz.” dedi.