Gelin tanış olalım, birlikte dolandırıcılık yapalım! Almanya’ya kaçan Yunus Emre Enstitüsü’nün Başkanı ve çalışanları işte böyle yolsuzluk yapmış!

Görevden alındıktan üç gün sonra Almanya’ya kaçan Yunus Emre Enstitüsü’nün Başkanı Şeref Ateş’in başkanlığı döneminde enstitünün ilk belirlemelere göre yaklaşık 17 milyon $’lık (güncel kurla 602 milyon TL) sahte faturayla bazı malları almış gibi gösterdiği ancak gerçekte almadığı ve bu paranın kaybolduğu ortaya çıktı.
Gelin tanış olalım, birlikte dolandırıcılık yapalım! Almanya’ya kaçan Yunus Emre Enstitüsü’nün Başkanı ve çalışanları işte böyle yolsuzluk yapmış!

Deutsche Welle Türkçe’nin “Yunus Emre Enstitüsü’nde nasıl yolsuzluk yapıldı?” başlıklı haberine göre geçen yıl Haziran ayında Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş görevden alındı. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu, Ateş’in dönemini mercek altına alan bir teftiş süreci başlattı. Kurul, elde ettiği bulgularla da 23 Aralık 2024’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Şeref Ateş hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Suç duyurusunun ardından polisler Şeref Ateş’in evine gitti ancak Ateş’in yurt dışına çıktığını öğrendi. Savcılık ise enstitünün bazı çalışanlarının mal varlığına tedbir koydu. 1 Ocak’ta 11 enstitü çalışanı gözaltına alındı. Şeref Ateş’le birlikte 7 çalışan zimmet, sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık gibi suçları işlemekle suçlanıyor.

 

Yasal mevzuata göre Yunus Emre Enstitüsü yönetiminin 622 bin TL altındaki tutarlarda doğrudan mal ve hizmet alımı yapma yetkisi bulunuyor. Ateş ise bu yetkiyi kullanarak büyük işler için ihale ve duyuru yapmadan kuruma parçalar hâlinde usulsüz ödemeler yaptırdı. Örneğin, büyük bir iş için 10 milyon TL’lik bir ihale yapmak yerine 450 bin TL, 500 bin TL’lik 20 farklı doğrudan alım yapmış gibi gösterdi. Böylece o işi hiç yapmayan veya iş için fahiş ücret talep eden şirketlere hak etmediği ödemeler yapıldı.