“Avrupa Parlamentosu, Türkiye’yle ticari ilişkileri gözden geçirme çağrısı yaptı! Türkiye’nin ihracatı tehdit altında!”

Gazeteci Murat Muratoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’yle ticari ilişkileri gözden geçirme çağrısı yaptığını ve bu durumun Türkiye’nin ihracatını doğrudan tehdit ettiğini belirtti.
“Avrupa Parlamentosu, Türkiye’yle ticari ilişkileri gözden geçirme çağrısı yaptı! Türkiye’nin ihracatı tehdit altında!”

Muratoğlu, Nefes gazetesinde yayımlanan “Ekonomiye ambargo riski!” başlıklı yazısında ABD ve AB’nin insan hakları gerekçesiyle Türkiye’ye yaptırım kartını masaya sürmesinin Türkiye’nin ekonomik yalıtım (izolasyon) riskini kat kat büyüttüğünü kaydetti.

Gazeteci Murat Muratoğlu, geçtiğimiz günlerde ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta Türkiye hakkında yayımlanan başyazının bir bölümüne de köşesinde yer verdi. Söz konusu bölümde, “Erdoğan, yargıyı kontrol altına aldı, seçim süreçlerini manipüle etti, akademisyenleri tasfiye etti, medya kuruluşlarını kapattı, gazetecileri ve protestocuları tutukladı. Otoriter yönetimini yeni bir boyuta taşıdı.” ifadeleri kullanılıyordu.

Murat Muratoğlu, Türkiye’de demokrasiye indirilen her darbenin döviz kurları, faiz oranları ve ekmeğin fiyatındaki artışa nasıl dönüştüğünü halkın yaşaya yaşaya öğrendiğine de dikkat çekti. Muratoğlu, 2024 yılında Putin’in Kırım hamlesinin Rusya’da doğrudan yabancı yatırımları bir yılda %70 erittiğine işaret ederek Türkiye’nin de benzer bir yola girdiğini vurguladı.

Nefes gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, yazısında Venezuela ve Macaristan örneklerini de verdi. Muratoğlu, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yargıyı ve medyayı denetim altına aldığını belirterek, “Muhalefeti sindirdi. Ülkeyi petrol ve altın zenginliğine rağmen ekonomik bir harabeye çevirdi. Yatırımcı kaçtı, gelen yatırımcı da olmadı. Politikaları hiperenflasyon, açlık kuyrukları ve kitlesel göçle sonuçlandı.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Murat Muratoğlu, benzer bir durumun Macaristan’da Başbakan Viktor Orban'ın yönetiminde yaşandığını kaydetti ve uzunca bir süredir teknoloji şirketlerinin Macaristan’ı terk ettiği örneğini verdi. Rusya ve Venezuela’nın doğal kaynakları, Macaristan’ın ise AB üyeliği olduğunu anımsatan Muratoğlu, “Peki, Türkiye’nin neyi var? Stratejik konumu dışında yatırımcıyı cezbeden ne kaldı? Cazibe, iyi yönetime bakar.” değerlendirmesinde bulundu.