"Hazır giyim sektörü Türkiye tarihinde ilk defa yurt dışına yurt içinden daha fazla yatırım yaptı!"

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayii Meclis Başkanı Şeref Fayat, “Son bir yıl içinde girdi maliyetlerimiz %120 artarken, döviz kuru %27 arttı. Bu yüzden ihracat yoğun çalışan firmalar zarar ediyor, ekonomik darboğaza giriyor!” dedi.
"Hazır giyim sektörü Türkiye tarihinde ilk defa yurt dışına yurt içinden daha fazla yatırım yaptı!"

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Şehriban Kıraç’ın sorularını yanıtlayan Fayat, ihracatta sıkıntı yaşadıklarını, rakiplerine göre ürünlerinin %40-50 arasında daha pahalı olduğunu ve bu yüzden hazır giyim ihracatında yılbaşından bu yana %10-15 arasında düşüş gerçekleştiğini söyledi.

Yılın ilk dört ayında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2023 yılındaki toplam konkordato talebi sayısına ulaştığını belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği eski Başkanı Şeref Fayat, “Yaklaşık 600 konkordato var. Ürünlerimiz rakiplerimizin ürünlerine kıyasla %15 pahalıyken Avrupalı alıcılar bizi tercih ediyordu ama şimdi %40-50 daha pahalı olunca mecbur kalmadıkça Türkiye’yi tercih etmiyor. Artık Mısır cazip hale geldi. Mısır’da Türk yatırımları da arttı. Türkiye tarihinde ilk defa hazır giyim sektörü yurt dışına yurt içinden daha fazla yatırım yaptı. Sektörümüz yurt içinde 35 milyon dolarlık yatırım yaparken, yurt dışında 135 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi.” dedi.

Döviz kurlarının sanayicinin nefesi kesilmeyecek biçimde, enflasyon artışı kadar olmasa bile hiç olmazsa sanayicinin hayatta kalabileceği kadar artırılması gerektiğini dile getiren Fayat, “Enflasyon %2 artıyorsa kur da %1,5 artsın. Biz de nefes alalım. Yoksa firmalar para kazanamadıkları ve nakit akışlarını yönetemedikleri için maalesef kapatma kararı alıyor. Bu da istihdam kaybına yol açıyor.” dedi. Fayat, yılbaşından bu yana döviz kuru %12 artarken, enflasyonun %25-30 artmasının ihracatçının maliyetini artırdığını belirterek, “Avrupalı, 10 Euro’ya aldığı ürünü benden niçin 15 Euro’ya alsın ki?” diye sordu.

Şu anda Türkiye'de bir ekonomik kriz varken aynı zamanda ihracat pazarlarının da sıkıntıda olduğu bir dönem yaşadıklarının altını çizen Şeref Fayat, “Bunu ilk defa deneyimliyoruz. Artık daha az malı daha pahalıya satan bir ülke olacağız. 35 yıldır sektördeyim, insanların ilk kez yoğun biçimde, “Artık bu iş yapılmaz!” dediğini görüyorum. Çok kriz yaşadık ama artık bıçak kemiğe dayandı!” diyerek yakındı.