Çin’in en büyük otomobil ihracatçısı Chery Türkiye’ye yatırım yapacak mı? Erdoğan, Chery Başkanı Zhang Guibing’le ne konuştu?

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Çin merkezli otomotiv şirketi Chery’le yaptığı görüşmelerde ileri aşamaya geldiğini belirtti.

Chery’nin henüz kesin bir karar vermese de Samsun veya Manisa’da bir fabrika kurmayı planladığını aktaran Güngör, “Chery, olası bir fabrikayla hem Avrupa hem de Ortadoğu’yu besleyecek bir merkez planlıyor. Chery’nin içten yanmalı araçlar için imtiyaz talebinde bulunduğu, Türkiye’nin ise hibrit, elektrikli araçlar, batarya teknolojileri ve yeşil yatırımlara ilişkin teşvikler vermek istediği söyleniyor.” dedi.

Çin’in en büyük SUV araç üreticisi olan Chery, Türkiye'de üretim yapmaya dönük bazı girişimlerde bulunsa da henüz somut bir yatırım kararı vermedi. Ancak Nisan ayında Katalan şirketi Ebro EV-Motors’la imzaladığı anlaşmayla Barselona’da elektrikli otomobil üretimi yapacağını açıkça duyurdu. Üretimi yapacak fabrika Chery’nin ve aynı zamanda bir Çinli otomobil üreticisinin Avrupa’daki ilk fabrikası olacak ve Chery bu yatırıma ortağı Ebro EV’yle birlikte toplam 400 milyon €’luk harcama yapacak. Geçtiğimiz aylarda Chery’nin İspanya'da yaptığı bu anlaşma Türkiye’den elektrikli araçlar yerine içten yanmalı araçların üretimi için teşvik istemesinde önemli bir rol oynuyor. Çünkü Chery, Avrupa’da elektrikli araç üretim merkezi olarak İspanya’yı seçmiş durumda. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine yapacağı üretim içinse Samsun veya Manisa’da bir içten yanmalı araç fabrikası kurmayı değerlendiriyor.

28 Eylül'de Chery Başkanı Zhang Guibing’in Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’la birlikte Dolmabahçe Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmesi ve burada yapılan görüşme hakkında kamuoyuna hiçbir bilgi verilmemesi Chery’nin Türkiye’ye yatırım yapma düşüncesinin henüz olgunlaşmadığını gösteriyor. Türkiye kamuoyuna yansıtılmayan bilgiye göre Chery, otomobil yatırımı yapmak için İngiltere ve İtalya'yla da görüşmeler yapıyor. Eylül ayı başında Chery’nin İngiltere Başkanı Viztor Zhang, BBC’ye yaptığı açıklamada, şirketin bu konuda son kararını vermesinin zaman meselesi olduğunu söyledi. BBC, 8 Eylül’de yayımlanan, Theo Leggett imzalı ve “Çinli dev Chery, İngiltere’de otomobil üretebilir” başlıklı haberde Chery’nin otomobil fabrikası kurmak için İtalyan hükümetiyle görüştüğünü de bildirdi ancak Türkiye’de bir fabrika kurmaya dönük planı olduğundan söz etmedi.

Geçtiğimiz yıl Çin, Japonya’yı geçerek dünyanın en büyük araç ihracatçısı oldu. Verilere bakıldığında geçen yıl Japonya 4,2 milyon araç (otomobil, otobüs, kamyon vb.) ihraç ederken, Çin 4,9 milyon araç ihraç etti. Japonya, araç ihracatında geride kalsa da yurt dışında yaptığı araç üretiminde Çin’in çok ilerisinde. Hatta yurt içinde yaptığı üretimin yaklaşık 2,5 katını yurt dışında yapan Japonya, bu bakımdan Çin’e büyük bir fark atmış durumda. Çin merkezli otomotiv üreticilerinin son dönemde Brezilya, İspanya ve Macaristan gibi ülkelerde açıkladıkları büyük yatırımlar ise Çin’in araç ihracatının yanı sıra yurt dışında üretimde de Japonya’yı geçme hedefine ulaşmasına aracılık ediyor.

Ekonomik Güç Dergisi Haber Merkezi