Ticaret Bakanlığı 16 sosyal medya fenomenine toplam 6,4 milyon TL ceza kesti!

Ticaret Bakanlığı, açık veya örtülü reklam yapan ancak bunun reklam olduğunu belirtmeyen 16 sosyal medya fenomenine toplam 6,4 milyon TL’lik para cezası verdi.

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 2022 yılının Mart ayından bu yana sosyal medya fenomenlerini yapay zeka kullanarak izliyor. Böylece fenomenlerin paylaşımlarının reklam olduğunun açık ve anlaşılır biçimde ifade edilmeme oranı %57’den %11’e düştü.

Reklam Kurulu, bu yılın ilk yarısında sosyal medya fenomenlerine 39 durdurma, 11 durdurma ve idari para cezası verdi. Durdurma cezasıyla reklamların mevzuata uygun olarak düzeltilmesi veya kaldırılması istendi.

Geçen yıl mevzuata aykırı olarak reklam yapan bir sosyal medya fenomeni hakkında uygulanan idari para cezası 347,1 bin TL iken söz konusu tutar bu yıl yeniden değerleme oranında artırılarak 550 bin TL’ye yükseltildi.

*Haberde yer alan fotoğraf İnstagram’da 15,3 milyon takipçisi bulunan sosyal medya fenomeni Çağrı Taner’e aittir. Taner’le kıyaslamak için takipçi sayılarına bakıldığında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İnstagram’da 11,6 milyon takipçisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ise 1,6 milyon takipçisi bulunduğu görülmektedir.

Kaynak: Sözcü