THY’nin ve İş Bankası’nın logolarının tasarımlarını Metin Arolat’ın babası yapmış!

Geçtiğimiz günlerde şarkı söylerken geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren müzisyen Metin Arolat, kendisiyle yapılan bir söyleşide THY'nin ve İş Bankası’nın logolarının tasarımlarını babasının yaptığını belirtmişti.

16 Ocak 2010 tarihinde yayımlanan Hürriyet gazetesinde Ayşe Arman’ın sorularını yanıtlayan Arolat, babası Hasan İzzet Arolat’ın geçmişte banka müdürlüğü yaptığını ancak güzel sanatlara müthiş yatkın olduğunu belirterek, “THY’nin logosunu o yapmış, üstelik öğrenciyken. İş Bankası’nın logosu da eskiden farklıymış, bugünkü hâline babam getirmiş.” demişti.

Metin Arolat, 10 Şubat 2013’te X’te paylaştığı tivitinde ise, “Türk Hava Yolları’nın logosu benim rahmetli babamın tasarımıdır… belki de o yüzden bir tuhaf hissederim.” ifadelerini kullanmıştı.

Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme bölümünü tamamlayan Metin Arolat’ın amcası ise ünlü gazeteci Osman Saffet Arolat’tır. 2023 yılında yaşamını yitiren Osman Saffet Arolat, ekonomi gazetesi Dünya’nın eski yayın yönetmeni ve Nasıl Bir Ekonomi gazetesinin başyazarıydı.

THY’nin logosunun kısa öyküsü

1959 yılında açılan bir yarışmayla THY’nin yaban kazı kullanılan amblemi ilk defa kullanılmaya başlandı. 1960 yılında bu amblem ve THY yazısı bir çember içine alındı. 1986 yılında yaban kazı ve çember kırmızıya boyandı, THY yazısı çemberden çıkarıldı. Zaman içinde yaban kazına beyaz renk verilerek çemberin içi kırmızıya boyandı.

THY’nin logosunda yaban kazının kullanılmasının ise özel bir nedeni vardı. O da canlıların büyük bölümünün soluk alamadığı 9 bin metrelik yükseklikte yaban kazlarının kıtalar arası uçabilme özelliğine sahip olmasıdır.

Kaynak: Ekonomik Güç Dergisi Haber Merkezi