Biontech, Türkiye dâhil 7 ülkede dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının denemelerine başladı!

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurduğu, Almanya merkezli tıp şirketi Biontech, BNT116 olarak bilinen ve uzmanlara göre çığır açma potansiyeli olan dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısını hastalarda denemeye başladı.
Biontech, Türkiye dâhil 7 ülkede dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının denemelerine başladı!

İngiliz The Guardian gazetesinin sağlık editörü Andrew Gregory’nin haberine göre söz konusu aşı kanser hücrelerinin avlanıp öldürülmesi ve vücuda geri gelmelerinin engellenmesi testine tutulacak. BNT116 olarak adlandırılan aşı, hastalığın en yaygın biçimi olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmek için tasarlandı.

 

Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne neden olan dünyanın önde gelen kanser ölüm nedeni. Tümörlerin yayıldığı hastalığın ileri aşamasını geçirenlerde sağ kalım oranları oldukça düşük.

 

BNT116 aşısının ilk test çalışması İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye olmak üzere toplam 7 ülkedeki 34 araştırma merkezinde başlatıldı. Ameliyat veya radyoterapiden önceki erken evreden, geç evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar yaklaşık 130 hasta bağışıklık terapisiyle birlikte BNT116 aşısı olacak.

 

Londra’da yaşayan, 67 yaşındaki Janusz Racz, İngiltere’de aşı olan ilk kişi oldu. Racz’a Mayıs ayında akciğer kanseri tanısı konuldu ve kısa süre sonra kemoterapi ve radyoterapiye başladı. Racz aşı için yaptığı değerlendirmede, “Benim için çok yararlı olacak çünkü diğer hastalara uygulanmayan, kanserden kurtulmamı sağlayabilecek yeni bir yöntem.” dedi. Racz’a yarım saat boyunca beşer dakika arayla altı defa aşı yapıldı ve altı hafta boyunca her hafta, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı yapılacak.

 

İngiltere Bilim, Araştırma ve Yenilik (İnovasyon) Bakanı Lord Vallance, akciğer kanseri aşısının denemesinin başlatılmasını överek, “Bu aşı her yıl akciğer kanseri tanısı konulan binlerce kişinin yaşamını kurtarma potansiyeline sahip. Araştırmacılarımızı bu gibi çığır açan projelerin ayrılmaz bir parçası olmayı sürdürmeleri için destekliyoruz” dedi.

Kaynak: The Guardian